اخبار

آیین نکوداشت «استاد ابوالقاسم ساسان» و رونمایی از کتاب «مِستر ساسان» برگزار شد

آیین نکوداشت «استاد ابوالقاسم ساسان» و رونمایی از کتاب «مِستر ساسان» برگزار شد

آیین نکوداشت «استاد ابوالقاسم ساسان» شامگاه سه شنبه ۲۳ بهمن‌ماه ۱۴۰۳ با همکاری انتشارات نوسده و انجمن راهنمایان گردشگری استان تهران و گروه گردشگری خانهٔ اندیشمندان علوم انسانی در سالن فردوسی این مجموعه برگزار شد.

بهناز پورخداداد مدیر گروه گردشگری خانهٔ اندیشمندان علوم انسانی، ضمن خوشامدگویی، در بخش نخستین این رویداد از اهمیت برگزاری نکوداشت اساتید پیشکسوت گردشگری این مرز و بوم گفت و برگزاری نکوداشت استاد ساسان را به عنوان اولین نکوداشت، مایهٔ مباهات این مجموعه دانست. ایشان از جهان‌بینی و شوخ‌طبعی و مهارت فنی استاد ساسان به نیکی یاد کرد.

محمد یزدانی مدیر انجمن راهنمایان گردشگری استان تهران، دومین سخنران این نشست بود. او ضمن گرامی‌داشت یاد بزرگان مرحوم این صنعت، کیومرث غفاری و جلیل چرخیان، استاد ساسان را اسطورهٔ راهنمایان گردشگری‌ معرفی کرد. یزدانی از خاطرهٔ سفر به سائوپائولو و اشتیاق استاد ساسان در برگزاری تور خروجی به این کشور گفت و ایشان را استادِ دوست‌داشتنی همهٔ راهنمایان گردشگری کشور خطاب کرد.

در ادامه، حمید باستانی پاریزی فرزند ابراهیم باستانی پاریزی، از سابقهٔ آشنایی خود با استاد ساسان گفت. او که میهمان مدعو «مِستر ساسان» بود از قدمت سفرنامه‌نویسی  و سفرنامه‌های ناصرخسرو، ابن بطوطه، مارکوپولو، تاورنیه، حاج سیاح، مظفرالدین‌شاه و … و مشاهده دنیا از چشم سفرنگاران گفت، از شگفتی‌های برشمرده در کتابهای «عجایب‌المخلوقات» یاد کرد و مطالعهٔ آنها را برای کشف‌ آن عجایب گوشزد کرد. او گفت که گویی از سفر نوشتن، با سفرنامه‌نویسی شروع شده‌است. باستانی پاریزی هم‌چنین سابقهٔ تألیف کتابهای جیبی راهنمای گردشگری توسط مؤسسهٔ جلب سیاحان را در سالهای دور یادآوری کرد. به گفتهٔ ایشان مرحوم ابراهیم باستانی پاریزی نیز در سال ۱۳۳۳  در کرمان، راهنمای آثار تاریخی این شهر را منتشر کرده‌اند. ایشان هم‌چنین از انتشار جلد اول کتاب «وادی هفتواد» سخن گفت واندرز بِشر حافی را در مقدمهٔ کتاب «از پاریز تا پاریس» یادآور شد چنانکه او گفته‌است:

«ای قرّایان، سفر کنید تا پاک شوید که اگر آب بر یک جای بماند، بگندد.»

حمید باستانی پاریزی بر لزوم پیش‌آگاهی برای لذت بردن از دنیا توجه داد و بر نقش راهنمایان گردشگری در مستندنگاری میراث به ویژه برای بناهای تاریخی دارای پسوند دختر/ بی‌بی/ خاتون به دلیل ارتباط آنها با آناهیتا؛ هم‌چنین کاروانسراها و میل‌ها در مسیر راه‌های ادویه و ابریشم تأکید کرد.

علیرضا عالم نژاد، پژوهشگر حوزهٔ تهران‌شناسی، سخنران بعدی این رویداد بود. او ضمن بزرگداشت یاد مرحوم جلال نصیریان، از خستگی‌ناپذیری استاد ساسان گفت. وی استاد ساسان را راهنمایی‌ متعهد و عاشق خدمت معرفی کرد. به باور عالم‌نژاد بخشی از این تعهد، سواد و دانش این کار هست و شوق به دانستن، مطالعهٔ مستمر و حضور استاد ساسان در محافل فرهنگی وجود ایشان را متمایز می‌کند.

علیرضا عالم‌نژاد در این گفتار با وصف خاطراتی کوتاه و به پاس آنچه از ایشان آموخته، شعری را به شرح ادامه و با الهام از لایق شیرعلی، شاعر تاجیک به او تقدیم کرد:‌

ابوالقاسم جوانی‌اش، بهار زندگانی‌اش چو ایام گل‌افشان غزل بگذشت

به رندی‌ها، به مستی‌ها، پُر از داغ دل از زیباپرستی‌ها به روی دست دیوان غزل بگذشت

برون از حدّ افسانه، فدای جلوهٔ حُسن خداگونه، به نام نیک گوینده چو پایان غزل بگذشت

چه گویم بیش از این دیگر اگر گویم که با فریاد عصیانگر جوانی‌اش چو دوران غزل بگذشت‌

نیما ساسان، فرزند «مِستر ساسان» سخنران دیگر این نکوداشت، ضمن قدردانی از حضور مخاطبین، مستند کردن خاطرات شفاهی پدر را چون دمیده شدن روح جدید در کالبد ایشان دانست. او از تصمیم استاد برای دنبال کردن رؤیاهایش از ۵۰ سالگی با وجود همسر و سه فرزند گفت و روزنگاری‌های ۳۰ سالهٔ ایشان را ستود. نیما ساسان شغل راهنمای گردشگری را در زمرهٔ مدیریت بحران قلمداد کرد و نقش راهنمایان گردشگری را در خلق تصویر ذهنی گردشگر قابل تأمل دید.

امیربهادر کریمی، گردآورنده و راوی منتخب خاطرات مستر ساسان از چرایی و چگونگی تدوین این کتاب گفت.

او خود را راوی روایت های مردی کهن در حوزهٔ گردشگری معرفی کرد، از علاقهٔ ایشان به ایران گفت و از همراهی تیم این پروژه سپاسگزاری کرد.

میثم امامی، راهنمای گردشگری که به دلیل سفر موفق به حضور در این نشست نشد مراتب قدردانی خود را از ایشان با برقراری تماس تصویری از راه دور ابراز داشت.  امامی، استاد ساسان را معلمی به تمام معنا دانست که نه تنها آموزه‌های سفر را به راهنمایان منتقل می‌کند بلکه معلم زندگی‌است.

به زعم او خاطرات ارزشمند گردآوری‌شدهٔ ایشان هم به مثابه لمس شیرین سفر هست هم مجموعه‌ای از آموزه‌های عمیق عشق به وطن، شوق به کار، طنازی و طنزپردازی در روابط انسانی، شناخت روحیات و رفتار ملل مختلف، زبان تخصصی و همهٔ آن چیزی که در قالب فنون و مهارتهای سرپرستی و راهنمایی تور می‌گنجد.

او به همهٔ راهنمایان گردشگری پیشنهاد کرد با مطالعهٔ کتاب «مِستر ساسان» با لایه‌های پنهان و شیرین این حرفه آشنا شوند.

امامی، مستر ساسان را عضو درخشان نسل طلایی راهنمایان گردشگری دانست و گفت:

پس مرا منت از استاد بُود/ که به تعلیم من اِستاد اُستاد

استاد ابوالقاسم ساسان در واپسین بخش از این مراسم با خوانش بیتی از حضور همهٔ حضار تشکر کرد:

شور دیدار تو گر شعله به دلها بکشد

رود را از جگر کوه به دریا بکشد

او از خاطرات کودکی و نوجوانی‌اش ‌و اوقات لذت‌بخش کتابخوانی و آموختن از کتب استاد ابراهیم باستانی پاریزی و آموختن روایتگری و سخنوری از ایشان در طول اقامت در شهر گردشگرپذیر شیراز سخن گفت، اهمیت رضایت مسافرین به ویژه گردشگر ورودی را گوشزد کرد و نقش راهنمایان را در توسعهٔ گردشگری ورودی یادآور شد.

مجموعهٔ خاطرات مسافرین ورودی او در طی سالهای گذشته گنجینه‌‌ای است که او برای خود فراهم کرده‌است.

مِستر ساسان از اهمیت مهمان‌نوازی به عنوان یک ویژگی ملی گفت؛ او ایرانی‌ را «سیب گلاب» مردم دنیا و بی‌مانند خواند.

سایه‌اش مستدام.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا